Αναζήτηση

Παγκρεατίτιδα

Παγκρεατίτιδα

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο με διπλή ιδιότητα. Λειτουργεί ως ενδοκρινής αδένας, παράγοντας κάποιες ορμόνες ανάμεσα τους και η ινσουλίνη, αλλά και ως εξωκρινής, παράγοντας ένζυμα που βοηθούν στην πέψη της τροφής. Βρίσκεται ακριβώς πίσω απο το στομάχι και αποτελείται απο το σώμα την κεφαλή και την ουρά.

Τα ένζυμα που παράγει καταλήγουν στον κοινό παγκρεατικό πόρο ο οποίος λίγο πριν την έξοδο στο δωδεκαδάκτυλο, ενώνεται με το χοληδόχο πόρο (που περιέχει το γνωστό ένζυμο χολή). Τα παγκρεατικά ένζυμα μαζί με τη χολή βοηθούν στην πέψη της τροφής.

Παγκρεατίτιδα είναι η φλεγμονή του παγκρέατος που μπορεί να προκύψει απο πολλά αίτια, με πρωταρχικό την απόφραξη του πόρου απο λίθο, απο κατάχρηση αλκοολούχων ποτών, απο αυτοάνοσο προσβολή του, απο φάρμακα κ.α

Εκδηλώνεται με οξύ πόνο στο επιγάστριο , ναυτία , εμετό , πυρετό κ.α

Η διάγνωση τίθεται κλινικά, εργαστηριακά με ανεύρεση υψηλών παγκρεατικών ενζύμων στο αίμα και ακτινοδιαγνωστικά με υπερήχους, όπου μπορεί να ανευρεθεί λίθος και διάταση πόρων, οίδημα παγκρέατος και συλλογή υγρού και τέλος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.


2 προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Εκτακτο

Με τα νέα δεδομένα όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοιού και των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική στο χώρο μας. Οσοι προσέρχονται χωρίς μάσκα δεν θα γίνονται δεκτοί. Σας

  2019 Ακτινολογικό Κέντρο Μεταξά

Λέλλας Καραγιάννη 3, 3020, Λεμεσός, Κύπρος

Tel: 25 717 900

Βρείτε μας στο :

  • White Facebook Icon