top of page
Αναζήτηση

Αξονική Τομογραφία Πνευμόνων Χαμηλής Δόσης


Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου γνωστές και ως screening tests πραγματοποιούνται σε νόσους που οι εξεταζόμενοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή δεν έχουν γνωστό ιστορικό για την συγκεκριμένη ασθένεια. Για παράδειγμα η μαστογραφία είναι μία εξέταση εκλογής για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ,για αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως ως εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για αυτή τη νόσο. Η μοναδική εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου η οποία αναφέρεται στον καρκίνο του πνεύμονα είναι η χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία (LDCT) .Συστήνουμε τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου λόγω του ότι η πρώιμη διάγνωση βοηθάει στην πλήρη ίαση του εξεταζόμενου.

Η σάρωση των πνευμόνων στον αξονικό τομογράφο διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα δεν είναι επώδυνη και δίνει λεπτομερή ανάλυση της αρχιτεκτονικής των πνευμόνων με πολύ μικρότερη δόση όσον αφορά την ακτινοβολία της τάξης του 90% συγκριτικά με τις εξετάσεις ρουτίνας των πνευμόνων.

Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκαν δύο μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου .Η πρώτη ήταν η σε όλους μας γνωστή ακτινογραφία θώρακος και η άλλη ήταν η κυτταρολογική εξέταση πτυέλων . Η χρήση των δύο αυτών μεθόδων από μόνες τους ή σε συνδυασμό φαίνεται ότι δεν μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο θανάτου και την αύξηση της επιβίωσης από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Για αυτό λοιπόν το 2013 η επιτροπή υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών συνέστησε τη πραγματοποίηση προσυμπτωματικού ελέγχου σε ασθενείς οι οποίοι :

1) Είναι βαρείς καπνιστές,(βαρείς καπνιστές θεωρούνται αυτοί που έχουν ιστορικό 30 πακέτων το χρόνο ή και περισσότερο, δηλαδή είτε καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα για 30 χρόνια είτε δύο πακέτα τη μέρα για 15 χρόνια).

2) Καπνίζουν ή έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια

3) Είναι ηλικίας 55 και 80 ετών.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 85% των ασθενών που θα αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές .

Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε όλοι μας ο καρκίνος του πνεύμονα ο οποίος ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο και γενικά όσο το δυνατόν πιο νωρίς πριν επεκταθεί σε άλλες περιοχές του σώματός μας σίγουρα μπορεί να ιαθεί τις περισσότερες φορές πλήρως. Δυστυχώς όταν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί σε συμπτωματικούς ασθενείς τις περισσότερες φορές η νόσος έχει εξαπλωθεί και οι πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης του ασθενούς είναι σαφώς μειωμένες.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες του καρκίνου του πνεύμονα είναι:

1) Καπνιστές

2 )Όσοι εκτίθενται σε περιβάλλον διαβίωσης ή εργασίας με καρκινογόνες ουσίες

3) Άτομα με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα

4)Ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές νόσους

Το κέντρο μας διαθέτει τον υπερσύχρονο ολοκαίνουργιο Αξονικό τομογράφο Siemens Somatom go, ο οποίος με χρήση εργαλείων artificial intelligence, εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή δόση ανα εξέταση, αντίστοιχη με αυτές των απλών ακτινογραφιών, με το καλύτερο δυνατό απεικονιστικό αποτέλεσμα. Επιπλέον με χρήση εξειδικευμένων διαγνωστικών βοηθημάτων που διαθέτει, τα οποία καταδεικνύουν αυτόματα τις πνευμονικές βλάβες, η διάγνωση γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, εξασφαλίζουν σε κάθε ασθενή μια σιγουριά όσον αφορά την ασφάλεια, την σωστή αντιμετώπιση, την έκθεση σε ακτινοβολία και εγκυρότητα αποτελέσμάτων6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Μαστογραφία

CT Pyelography

Πανοραμικός

Σύντομα στο κέντρο μας εγκαθιστούμε ένα υπερσύχρονο μηχάνημα πανοραμικών ακτινογραφιών και 3D λήψεων για εμφυτεύματα και γναθοχειρουργικές επεμβάσεις.

Comments


bottom of page